Ca – BORON, bitkilerin gelişimi ve döllenmesinde gerekli olan mikrobesin elementi Bor minerali içeren gübredir. % 7-9 Bor, % 14-16 Kalsiyum ve % 3-5 Magnezyum içerir.

Bor, toprakta hareketli, bitkide hareketsizdir. Kökler tarafından topraktan alınarak ksilem ile bitkinin diğer bölümlerine taşınır. Polen tüpü gelişimi ve çiçeklerin döllenmesinde gerekli olup Kalsiyum alımını tetikler ve düzenler. Bitki bünyesinde şeker ve nişastanın taşınması, hücre üremesi, amino asit üretimi, döllenme, tohum oluşumu, karbonhidrat sentezi ve taşınması görevlerini sağlar. Olgunlaşma, solunum, besin ve su alımı faaliyetlerine yardım eder.

Eksikliğinde öncelikle genç yapraklarda sararma gözlenir. Yeterli Bor elementi alamayan bitkilerde, gelişim durması ve bodurlaşma, yapraklarda renk değişimi, sürgün büyüme uçlarında ölüm, meyve gözü ve çiçek dökülmesi, zayıf meyve tutumu ve meyvelerde şekil bozuklukları, kırılgan ve lekeli yapraklar, meyvelerde çatlama ve mantarlaşma sorunları görülür.

Bitkiler

Bor eksikliği belirtileri

Bodur elma, armut ve ayva

Meyvelerde şekil bozukluğu, çatlama, kabukta pas ve lekeler
Küçük meyveler, erken olgunlaşma, aşırı meyve dökümü ve düşük meyve tutumu, iç ve dış yüzeyde mantarlaşma

Kayısı, kiraz, nektarin, erik ve şeftali

Çiçek yanıklığı, meyve gözü ve çiçek dökülmesi, ölü sürgün gözleri ve sürgün geri ölümü, küçük kırılgan, bronzlaşmış ve kertikli yapraklar

Nar, muz, incir ve kiraz

Meyvelerde çatlama ve yarılma, yapraklarda sararma

Çilek

Düşük meyve tutumu ve meyvelerde şekil bozuklğu

Üzüm

Yetersiz salkım oluşumu ve dane gelişimi, salkımlarda büyük ve küçük daneler

Zeytin

Uçları yanmış açık yeşil renkte küçük yapraklı dallar, aşırı yaprak ve meyve dökülmesi, gövde ve dal kabuklarında kalınlaşma ve kabarcıklı mantar oluşumu, sürgün ve dal geri ölümü, meyvelerde öz çürüklüğü ve mantarlaşma

Badem

Küçük, anormal ve çatlak meyve gelişimi, 2-3 çatallı meyve gözü
(tomurcuk) gelişimi, meyvelerde iç ve dış yüzey mantar oluşumu
meyvelerde zamklanma

Narenciye

Yapraklarda sararma ve dökülme, genç meyvelerde aşırı dökülme
2-3 çatallı meyve gözü, yaprak yüzeyinde damarlarda yarılma ve
mantarlaşma, genç sürgünlerde geri ölüm

Domates, salatalık, biber

Yaprak ve meyvede şekil bozukluğu, yaprak yüzeyinde renk açıklığı ve kırılganlık, meyve yüzeyinde çopurlaşma ve mantarlı bölümler, büyüme noktalarında ve çiçek gözlerinde ölüm, yaprak damarlarında kahverengileşme

Pamuk

Gövdenin yeni sürgünlerinde kırılma, kozalarda dökülme, elyaf kalitesinde zayıflık

Mısır

Sömek doldurma safhasında yetersiz ve bozuk dane oluşumu

Ayçiçeği

Geç çiçek oluşumu ve anormallik, Gövde öz çürüklüğü ve Tepe eğilmesi, büyüme noktalarında ölüm, yetersiz dane tutumu ve iç dolgunluğu

Pancar, şalgam, patates

Yumru gövde şekil bozukuğu, gövdede oyuklar ve öz çürüklüğü,
Çopurlu yüzey, özde kahverengileşme

 

| Anasayfa | Ürünler | Argohum | Leonardit |
| Uygulamalar | Ambalaj | Kütüphane | İletişim |