Domates Yetiştiriciliğinde Leonardit Kullanımı
Domates yetiştiriciliği yapılan alanlarda toprak bakımı ve domatesin beslenmesi üretimin artırılabilmesi için oldukça önemlidir. Özellikle sera gibi sürekli sebze yetiştirilen alanlarda sebzelerin toprağın verimini zaman içerisinde düşürmesi ve ciddi manada toprağa vitamin ve mineral desteğinin oluşturulması gerekmektedir. Açık alanlarda yapılan domates yetiştiriciliğinde Leonardit kullanımı sayesinde istenilen toprak yapısı kolaylıkla elde edilebilmektedir. Aksi halde kullanılan kimyasal maddeler nedeniyle toprakta tabakalaşma ve humus oluşumunda azalmalar görülmektedir
Domates yetiştiriciliğinde ürün hasadı yaklaşık olarak 3 ay sürmektedir. İyi bakılmadığında ve domates bitkisinin gereksinimleri karşılanmadığında bu süre daha aşağıya düşmektedir. Normal bir bakım sağlandığında domatesler kök başına 3 ile 5 kilo arasında verim sağlarken iyi bakılan domateslerde bu sayı 20 kiloya kadar çıkmaktadır. Ancak kimyevi gübrelerin kullanılması ya da hormon kullanılması bitkinin yapısında ve yetiştirilen ürünün sağlıklı olmamasında büyük etkisi bulunmaktadır. Bu nedenle de toprak bakımını planlı yürütülmesi ve toprak bakımında kullanılan ürünlerin organik ürünlerden seçilmesi gerekmektedir.
Domates Yetiştiriciliğinde Leonardit Faydaları
Domates bitkisi bol humuslu ve zengin içerikli toprakları sevmektedir. Bu nedenletoprak bakımının bilinçli olarak yapılması gerekmektedir. Domates özellikle büyüme döneminde yüksek miktarda azot ihtiyaç duymaktadır. Domates sebzesinin büyümesi için ise kalsiyuma ihtiyaç duymaktadır. Domatesin renginin kırmızı olabilmesi için ise potasyuma ihtiyaç duyulmaktadır. Daha büyük domates fidesi ve daha büyük domateslerin elde edilebilmesi ve domateslerin daha hızlı kızartılabilmesi için genellikle kimyevi gübreler kullanılmakta ancak kimyevi gübreler toprağa büyük zararlar vermektedir.
Domates yetiştiriciliğinde Leonarditkullanımı sayesinde toprağa kimyevi gübre uygulanmasına gerek kalmaksızın verimliliğin arttırılması söz konusudur. Leonardit kullanımı sayesinde topraktaki verimliliğin artırılması sağlanır ve toprakLeonardit kullanımı sayesinde düzenlenebilir. Toprakta oluşan kil tuzlanma gibi zararlı oluşumlarında önüne geçmek bu sayede mümkün olur. Leonardit kendi yapısı sayesinde toprağında daha yumuşak ve daha geçirgen olmasını sağlar ancak bu durum aynı zamanda toprağın uzun süre nemli kalmasını da sağlamaktadır. Leonardit maddesi organik olduğu için fazla kullanılması ile toprakta herhangi bir olumsuzluk oluşturması mümkün değildir.
Domates Yetiştiriciliğinde Leonardit Nasıl Kullanılır
Domates yetiştiriciliğinde Leonardit kullanımı vetoprak verimliliğinin arttırılması amacıyla toprağın işlenmesi oldukça önemlidir. Sebze yetiştiriciliğinde kullanılan toprakları nöbetleşe olarak farklı ürünler dikilerek kullanılması gerekmektedir ancak bu durumun uygulanamadı alanlarla Leonardit kullanımının bir miktar artırılması çözüm olarak sunulmaktadır. Toprak sürümünden önce toprağa dekarda200-250 kilogram denk gelecek şekilde kullanılmalıdır. Sonrasında karıştırıcıdan kullanılarak gübrenin karıştırılması sağlanmalıdır. Karıştırma sonrasında toprağın pulluk yardımı ile derince sürülmesi ve toprağın aktarılması gerekmektedir. Böylece Leonardit maddesini toprağa yayılması sağlanır.
Domates yetiştiriciliğinde Leonarditkullanımı yalnıza domates dikimi öncesinde olmayıp fideleme esnasında da kullanılabilir. Fideleme için oluşturulan ark bent sistemine tozalama şeklinde metrekareye 200 250 gram Leonardit dökülür. Dökülen alanla çapa yardımı ile karıştırılarak fide dikimi gerçekleştirilir. Cansuyu ile beraber çözülmeye başlayan ve filtrelenen leonardit domateslerin daha kısa süre içerisinde toprağa tutunması ve büyümesi sağlanır.
Domates yetiştiriciliğinde ekim öncesinde ya da ekim anında Leonardit kullanılamadığı durumlardan domates çapalama işlemleri öncesinde toprağa serpilerek çapalama esnasında toprağa karıştırılmak suretiyle de kullanılabilir. Kullarımı yapıldığı alanlarda belli bir süre sonra toprakta toparlanma verim artışı domateslerde hemrenk hem de görünüm anlamında iyileşme sağlanır. Domateslerin kısa sürede kızarması sağlanır. Domates yetiştirilmesi hızlanacağını için aynı hasat suresinde daha çok ürün alınması sağlanır.