Meyve Sebze Yetiştiriciliğinde Leonardit Kullanımı
Sebze ve meyve yetiştiriciliğinde verimliliğin arttırılabilmesi ve kalitenin sürdürülebilmesi için toprak bakımı önemlidir. Bitkilerin kökleri yardımı ile topraktaki besinleri emmesi zamanla toprağın fakirleşmesi ne ve topraktan gereksinimlerini alamamasına neden olmaktadır. Meyve sebze yetiştiriciliğinde Leonardit Toprağın zengin elementlerini geri kazanmasına yardımcı olmaktadır.
Aynı zamanda toprak bakımı için kullanılan gübreler kimyevi olarak seçildiğinde toprağa ekstra zarar vermektedir. Toprak ph’sını bozmakta tuzluluk oranını artırmakta ve toprakta kireçli bir tabakanın oluşmasını sağlamaktadır. Bu da zaman içerisinde toprağın su geçirgenliğini azaltmakta ve toprağı içerisinde Yeteri kadar su tutmasını engellemektedir. Kısa sürede kalitesini kaybeden toprakta meyve ve sebze yetiştiriciliği istenilen kalitede yetiştirilememektedir.
Yapılan toprak analizleri ile beraber toprakta gereksinim duyulan besin maddeleri belirlenmektedir ancak toprağın tuzluluk oranı ve toprağın nem tutma oranı kimyasal yöntemler kullanılarak kolaylıkla düzenlenememektedir. Dünyada en verimli gübre olarak karşımıza çıkan Leonardit organik yapısı ile topraktaki tüm olumsuz durumları düzeltmektedir. Zengin element ve mineral yapısı ile toprakta humus oluşumunu artırarak daha verimli daha kaliteli bir toprağın oluşmasını sağlamaktadır.
Leonardit kullanımı ile toprakta verim artışı sağlanır. Meyve ve sebze yetiştiriciliğinde daha göze görünür standartları yüksek sağlıklı ve besleyici ürünler elde edilir. Sebze ve meyve yetiştiriciliği ile ürünün olgunlaşma süreci hızlanır ve daha erken ürün elde edilir. Leonardo toprağı düzenler ve ıslah eder. Meyve sebze yetiştiriciliğinde leonardit istenen toprak ph’şını korur ve toprağın tuzluluğunu giderilir. Aynı zamanda topraktaki kil, kireç oluşumunu engelleyerek topraktaki mikroorganizma faaliyetlerini arttırır. Toprağın rengini koyulaştırarak güneşten daha çok yararlanılmasını sağlar.
Leonardit Nedir
Meyve sebze yetiştiriciliğinde leonardit sağladı faydalar ile ne olduğu konusunda büyük merak uyandırmıştır. Leonardit yakın madencilik terimleri ile açıklanan hümifikasyona uğramış linyit kömürünün okside uğramış hali olarak tanımlanmaktadır. Kömür tozu olarak da bilinen leonardit azot gibi besin maddeleri ile rekabete girmeyen uzun süre bulunduğu ortamda mineral ve besin değerini koruyan bir yapıya sahiptir. Bu yönüyle organik tarımda güvenle kullanılmaktadır.
Meyve ve sebze yetiştiriciliğinde kullanılan leonardit gereksinimler kapsamında farklı formlarda da üretilebilmektedir. Hümik asit sıvı halde üretilerek özellikle damla sulama yardımı ile leonardit kullanımı sağlanmaktadır. Leonardit zengin yapısı ve toprak düzenleyici özellikleri yine en verimli hayvan gübresinden dahi yüzlerce kat verimlidir. Organik olması nedeniyle de toprakta hiçbir olumsuzluğa neden olmamaktadır.
Leonardit Nasıl Kullanılır
Topraktan gübre kullanılması için öncelikle toprak analizinin yapılması gerekmektedir ancak leonardit kullanımında fazla kullanılmasının toprağa bir zararı gelmeyeceğinden toprak analizinin yapılması şart değildir. İstenilen toprak türünde hayvan gübresi kullanımı gibi kullanımı mümkündür. Hızlı çözülmesi ve etkisini tam olarak göstermesi için toprağa iyi karıştırılması gerekmektedir.
Toprak hazırlama döneminde dekara kullanılan Leonardit farklılaşan bitki ve meyve çeşitleri için 100 ile 300 kilogram arasında değişmektedir. Toprak hazırlama sürecinde sürüm öncesi gübre dağıtma makinesi ile toprağı uygulanarak derin bir sürüm gerçekleştirilmelidir. Sürüm sonrasında da ekim dikim zamanında ve meyve ağaçlarında bakım zamanında kök çukurlarına uygulanabilir. Bitkilerde çapa öncesinde özellikle bitki köklerine 200 250 gram uygulanarak çapa işlemi gerçekleştirilir. Meyve sebze yetiştiriciliğinde leonardit sıvı formu olan hümik asit bitkilerin sulanmayan başlandığı sulamadan itibaren kullanılabilir. Damla sulama ile verilen yemek asit sayesinde verimlilik istenen toprak özellikleri sağlanabilir.