SUNGUARD

İnce örtü kaplama (beyaz badana) teknolojisi
  • Güneş yanıklığı hasarlarına karşı koruma sağlar,
  • Bitkiyi serin tutarak sıcaklık stresi bozukluklarını önler,
  • Fotosentezi arttırarak bitkilerin daha iyi beslenmesini sağlar,
  • Yaprakların daha canlı, güçlü ve düzgün olmasını sağlar,
  • Meyve ve sebzelerde daha iyi renk ve düzgün şekil oluşturur,
  • Kovucu (repellent) etkisiyle zararlı haşare saldırılarını önler,
  • Hidrofobik özelliği sayesinde geç ilkbahar ve erken sonbahar donlarına karşı koruma sağlar.
  • Güneş yanıklığı hasarları

    GÜNEŞ IŞINLARI VE MEYVELERDE GÜNEŞ YANIKLIĞI

    Güneş ışınları uzun ( infrared ) ve kısa ( ultraviole ) dalgalardan oluşur. Ultraviole-A ışınlarının dalga boyları 320-380 nm’dir. Deri veya kabuğun derin tabakalarına ulaşır ve yayılır. Ultraviole-A ışını yıl boyunca ve gün içinde değişik saatlerde, mevsimlerde ve hava koşullarında değişmeksizin etkili olmaktadır. Ultraviole-B ışınlarının dalga boyu 290-320 nm’dir. Derinin veya kabuğun üst tabakasını etkiler. Ultraviole-B ışını yaz aylarında ve yüksek rakımlı yerlerde daha yoğundur.

    Güneş ışınlarının meyve kabuğu ve yapraklar üzerindeki olumsuz etkileri ;

    • Meyve kabuğunda incelme,
    • Meyve kabuğu ve yapraklarda kuruluk, elastikiyetin bozulması ve buruşukluk,
    • Meyve renginde değişiklik ; beyazlaşma, sararma, kızarma ve kahverengileşme
    • Foto-yaşlanma hızlanması, hücre ölümü ve kırışıklık,
    • Kabuk altında keçeleşme,
    • Kısa raf ömrü ve depolamada erken çürüme,

    Güneş ışınlarından bitkileri koruma yöntemleri ;

    Gölgeleme :

    Değişik türlerde örgülü filelerle yapılır. Kısmen koruma sağlayabilir. Güneş yanıklığını önlemede % 15-20 oranlarında olumlu etki gösterir.

    Giysileme :

    İnce örtü kaplama teknolojisi uygulaması ile yapılır. Ağacın gövde, yapraklar ve meyveleri üzeri beyaz ince bir film tabakası ile kaplanır. Güneş ışınlarını yansıtır. Bitkiyi serin tutar. Güneş yanıklığını önlemede % 50-75 oranında koruma sağlayabilir. Ultraviole ışını kabuk yanıklığına, İnfrared ışını ise kabuk altında kızışma ve keçeleşmeye neden olur.

    Yaz aylarında şiddetli hava sıcaklığı ve güneşin zararlı morötesi ( Ultraviole) ve kızılötesi (infrared) ışınlarından dolayı sıcaklık ve güneş yanıklığı bitkilerde stres yapabilir. Örneğin ceviz’de 30°C üzerindeki hava sıcaklıklarında fotosentez faaliyeti engellenir. Zararlı UV ışınları güneş yanıklığına yol açabilir. Şiddetli güneş yanıklığı hasarı dış kabukta belirgin koyu doku bozulmaları gösterir. İç kısımda ise çekirdek içinde kararma ve büzüşme oluşturduğundan pazar kalitesini düşürür. Kaliteli bir ceviz meyvesinde iç, dolgun ve beyaz renkte olmalıdır. Dr. Larry Schrader (Washington State University) bodur elmalarda Güneş Yanıklığının üç değişik tipini tanımlar ve ısıya karşı uygun korumanın önemini vurgular.

    1.Tip güneş yanıklığı : Meyve kabuğunun yüzeyinde oluşan sıcaklığın 10 dakika süre içerisinde 52 °C ulaşması durumunda oluşur. En ciddi tip olup hücre ölümüne neden olur.

    2.Tip güneş yanıklığı : Meyve kabuğu yüzey sıcaklığının 1 saat süre ile 42°C-48°C düzeyine ulaşması durumunda oluşur. Meyve türlerine kabuk üzerinde kızarma veya kahverengileşme görülür.

    3.Tip güneş yanıklığı : Meyve kabuğu üzerinde ağarma (beyazlaşma) şeklinde görülür. Ağaçlarda seyreltme yapıldığında ve ağaç dalları eğildiğinde meyvelerin doğrudan güneş ışınlarına maruz kalması sonucu oluşur.

    15 Haziran – 28 Eylül döneminde günlerin %37 sinde Güneş Yanıklığına neden olan sıcaklıklar oluşmaktadır.

    SUNGUARD – WP ; Narenciye, bodur elma, armut, üzüm, kiraz, zeytin, nar, ceviz, badem ve antepfıstığı gibi bitkilerde sıcaklık stresi ve güneş yanıklığının neden olduğu bozuklukları önlemede etkili olduğu görülmüştür. Uygulama; önerilen dozda hazırlanan bir süspansiyon sıvının sprey aletleriyle (Atomizer vb.) bitkinin gövde, dallar, yapraklar ve meyveler üzerine yekpare püskürtülmesi işleminden ibarettir. Giysileme metodu, bitkiyi yaz mevsiminde serin tutan beyaz bir elbise giydirilmesi olarak düşünülmüş ve ince örtü kaplama teknolojisi olarak özellikle meyvecilikte yeni bir çığır açmıştır.

    Bitkinin dallar, yapraklar ve meyveleri üzerini yekpare kaplayan beyaz-ince koruyucu örtü tabakası sıcak yaz günlerinde bütün gün güneş altındaki bitkileri serin tutarak sıcaklık stresini önler, zararlı güneş ışınlarını ise kırıp yansıtarak güneş yanıklığı tahribatını önler.

    Güneş yanıklığı, bazı meyvelerde - özellikle bodur elma ve nar - üretim miktarında %20-30 oranında etki göstererek büyük tahribatlara ve ekonomik kayıplara neden olmaktadır. Amerika, Arjantin, Şili, Avustralya, Yeni Zelanda, İspanya, İtalya başta olmak üzere Granny Smith ve Fuji gibi bodur elmalarda ve narda bir faciaya dönüşen güneş yanıklığı hasarlarını %50–75 oranlarında düşürmüştür. İspanya’da zeytin bahçelerinde yapılan denemelerde; 2003 yılında %24 daha fazla yağ, 2004 yılında %50 daha fazla yağ üretildiği rapor edilmiştir. (Effects of kaolin particle film on olive fruit yield, oil content and quality, Sour G., Makee H /Advances in Horticultural Science, July, 2004, Vol.114, SPAIN)

    SUNGUARD – WP uygulamasıyla bitkilerde sıcaklık stresi ve güneş yanıklığı tahribatlarının önlenmesinin yanı sıra trips, armut pisellası, güve, bit, böcü, afid, elma iç kurdu, yaprak delen, yaprak büken, Akdeniz meyve sineği ve zeytin sineği gibi birçok zararlı haşereyi kovucu etki göstermektedir. Hidrofobik ( su itici ) özelliği sayesinde yaprak ve meyve yüzeyindeki su zerreciklerini itmesi sonucu geç ilkbahar ve erken sonbahar donlarına karşı koruyucu etki gösterir. Bitkiye -2°C ile -6°C arasında dayanıklılık kazandırır.

    Son yıllarda ABD de kirazlarda sıcaklık stersinden dolayı oluşan meyve bozuklukları ve ikizlenme sorununu gidermeye yönelik uygulamalarda da olumlu sonuçlar alındığı belirtilmektedir. Hasattan iki hafta sonra yapılan yaz budamasını takiben yapılan yarım doz uygulama ve 15-20 gün ara ile yapılan ikinci uygulama sonunda ağaçların gelecek yılda daha yüksek verim ve daha kaliteli ürün verdikleri gözlenmiştir. Kirazda derin sutre, mahmuz ve ikizlenme bozuklukları önemli oranda düşürülmüştür.

    Ülkemizde bodur elma, şaraplık üzüm, nar, muz , narenciye, armut, kiraz, zeytin, ceviz, badem, antepfıstığı tarımında yüksek verim ve kalite için ince örtü kaplama teknolojisi uygulaması her geçen gün daha da geniş bir potansiyele hitap etmektedir.

    Sert çekirdekli meyvelerde kiraz, kayısı, erik, nektarin ve şeftali de hasat döneminden sonra 2 nci haftadan sonra yapılan yaz budamasını takiben SUNGUARD-WP ile ince örtü kaplama teknolojisi uygulamasıyla ( uygulama; yarımşar doz 15-20 gün ara ile 2 defa yapılmalıdır.)

    Gelecek yılda bitkinin daha yüksek verim ve daha kaliteli ürün vermesini sağlayacaktır.

     

     

    Sıcaklık stresi bozuklukları

    BİTKİLERDE SICAKLIK STRESİNİN NEDEN OLDUĞU SORUNLAR

    • Fotosentezi düşürüyor. Topraktan besin alımını yavaşlatıyor.
    • Meyvelerin dallardan dökülmesini artırıyor.
    • Metabolik rahatsızlıklar meydana getiriyor.
    • Meyvelerde çatlama ve yarılmaya sebep oluyor.
    • Toksin oluşumu başlıyor.
    • Ağaç dallarında eğilme ve dallarda kırılmalar oluyor.
    • Bitkilerde yaşlanma ve doku ölümleri başlıyor.

    SUNGUARD-WP uygulamasýyla;

    • Yüksek hava sıcaklıkları altında bitkinin kanopi sıcaklığını düşürür.
    • Meyve yüzeyi üzerinde yüksek ısı oluşumunu önler. Dolayısıyla kabuk yüzeyinde renk değişimi, kabul altında ise kızışma meydana gelmez.
    • Bitkinin yaprak ve meyvelerini serin tutarak sıcaklık ve su stresi oluşmasını önler.
    • Fotosentezi artırarak bitkinin besin alımını düzenler. Fotosentezin %30 oranında arttığı yapılan ölçümlerde belirlenmiştir.
    • Bitkinin bağışıklık sisteminin güçlendirilmesini sağlar ve metabolizma aktivitesini
    • düzenler. Dış etkilere karşı direnci artırır. Dallarda kırılma ve meyve dökülmesini önler.
    • Zararlı haşereleri kovucu ve uzaklaştırıcı özelliği nedeniyle Meyve sineği, trips, psilla, bit, güve ve afid gibi böcek hasarlarına karşı koruma sağlar.
    • Meyvelerin renkleri canlı, Brix değeri yüksek, düzgün şekilli, standart irilik ve peklikte yarasız, passız, lekesiz, çatlaksız ve güneş yanıksız olmasını sağlar.

    Kiraz meyvelerinde derin yarık (deep suture), mahmuz (spur) ve ikiz meyve (double fruit) anormallikleri, sıcak iklim bölgelerinde hasad sonrası Temmuz-Agustos aylarında aşırı sıcakların bitkide gelecek yılın meyve gözü oluşumu ve gelişimi sürecindeki etkileri ve tahribatı sonucu meydana gelmektedir. Bu dönemde ağaçların kanopi (taç) sıcaklığının, gövde ve dalların kabuk yüzeylerinde oluşan yüksek ısının düşürülmesiyle bitkiyi serinleten, yapraklardaki su kaybını önleyerek dallar ve yapraklardaki su oranını dengeleyen  “BEYAZ GİYSİLEME“ veya “İNCE ÖRTÜ KAPLAMA“ uygulamasıyla kiraz meyvelerindeki şekil bozuklukları önemli ölçüde azaltılmaktadır.

     

    İkiz meyveli, mahmuzlu ve derin yarıklı kiraz

    Salihli/Manisa
    Kemalpaşa/İzmir

     

    Bodur kiraz yetiştiriciliğinde ilk 3 yıl, tüm canlılarda olduğu gibi çok kritik bir dönemdir. Gerek kök gelişimi ve güçlü bir kök sisteminin oluşması gerek sağlıklı ve dış etkilere dayanıklı gövde ve dalların gelişmesi bu dönemde gerçekleşir. Sıcaklık stresinin meyvelerde yarattığı şekil bozuklukları kadar önemli diğer bir sorun  ise güneşin zararlı ışınlarının yakıcı etkisi sonucu oluşan kabuk yanıklığının ( scabscald ) –özellikle ağaçların güney ve güneybatı yönlerine dönük yerlerinde oluşmakta- ilerlemesi sonucu zamklaşma ve gövde yanık yarası (scaffoldscald) oluşmaktadır.  Bu yaralı bölgedeki doku ölümleri ve bakteri oluşumları ağaçta bakteriyel kansere ( bakteriyel kanser) veya kangrene dönüşerek ağacın her tarafına yayılarak kurumasına neden olmaktadır. Kemalpaşa/İZMİR, Salihli/MANİSA, Ceyhan/ADANA Honaz/DENİZLİ bölgelerinde kurulu kiraz bahçelerinde sıcaklık stresi anormallikleri ve bakteriyel  kanser,  kiraz üreticilerini büyük ekonomik kayıplara uğratmaktadır.

     

    Bodur kirazlarda dikimden itibaren ilk 3 yıl, Temmuz-Ağustos  döneminde Beyaz giysileme veya ince örtü kaplama  uygulamasıyla gövde ve dalların kabukları üzerinde yanıklık sorunları önlenmekte, genç kiraz ağacının taze ve hassas olan gövde ve dallarının dayanıklılığı artmaktadır.

     

    ALARA TARIM A.Ş.’ nin  Ceyhan/ADANA kiraz bahçesinde 2006 Haziran hasad döneminden 2 hafta sonra yaz budaması yapılarak hemen ardından SUNGUARD uygulaması yapılmıştır. 2-3  hafta arayla temmuz-ağustos döneminde bitkiyi serin tutmak amacıyla uygulamalar sürdürülmüştür.Uygulamanın meyve anormallikleri üzerindeki sonuçları 2007 üretim sezonunda gözlenecektir.

     

    Zararlı haşere saldırıları

    ZARARLI BÖCEKLERİN SEBEP OLDUĞU EKONOMİK KAYIPLARDA AZALMA

    SUNGUARD: Böcek zararını nasıl azaltır?

    • Sunguard partikülleri dağılır ve böceğin vücuduna yapışır
    • Sunguard partikülleri böceği rahatsız eder
      • temizlenmeye neden olur
      • beslenme ve yumurtlamayı azaltır
    • Sunguard bitkiyi kamufle eder
      • görsel yanılmaya neden olur
      • bitkiler fark edilemeyebilir
      • dişi, bitkiye inmez
    • Sunguard uygulaması yapılmış yaprak ve meyve yüzeyinde böcek tutunamaz.

     

    Sunguard, böcek davranışlarını birkaç değişik mekanizmayla etkiler

    • Fiziksel itme
    • Böcekler Sunguard film üzerine yerleşmekten kaçınır
    • Görsel yanılma
    • Sunguard ev sahibi bitkiyi kamufle eder ve onu fark edilmez yapar
    • Yumurta bırakmada azalma
    • Dişiler, Sunguard uygulanmış yüzeye yumurta bırakmaktan kaçınırlar
    • Beslenmeyi engelleme
    • Böcekler Sunguard uygulanmış dokuları yemekten kaçınırlar
    • Böceğin bitki yüzeyini kavrama yeteneğini azaltır
    • Böcekler sıklıkla Sunguard uygulanmış yüzeylerden düşerler
    • Fiziksel olarak hareketi sınırlar
    • Böcekler Sunguard kaplanmış bitki yüzeyleri arasında hareket etmekte zorlanır
    • Felç ve değişik davranış
    • Doğrudan Sunguard sıkılmış böcekler uyuşuk ve tepkisiz kalabilirler

    Sunguard WP: Armut Psyllasyna Etkisi

    Uygulanmamış

    SunguardTM Uygulanmış

    Yetişkin Armut Psylla - Ön Ayak

    Beyaz giysileme teknolojisi uygulamasıyla taç üzerinde oluşan beyaz ince örtü tabakası birçok zararlı haşare üzerinde kovucu etki gösterir.

    Beyaz ince örtü, bitki üzerine dik olarak gelen güneş ışınlarını değişik açılardan kırarak yansıtır. Taç üzerinde değişik yönlere yansıyan ışınlar bazı böceklerin görme organlarını kamaştırıp rahatsız ederek kaçmasına sebep olur. Bazı böcekler ise alışkın olmadıkları bir ortama uyum gösteremezler. Çevresel etkiler (ışık, beyaz, renk, toz, vb.) böceklerin duyu organlarının algılamalarını köreltir. Ayaklar, ağız ve kanatlara bulaşan beyaz tozun tahriş etme etkisi, yaprak ve meyve özsuyu ile beslenen böceklerde ince toz tabakasının acılık hissi vermesi gibi etkileri böcekleri uygulama yapılan bitkilerden uzaklaştırır. Böcekler, bitkinin dalları, yaprakları ve meyveleri üzerinde rahat hareket edemezler, yumurta bırakamazlar, korku-panik ve şaşkınlık nedeniyle zarar veremeden bitkiyi terkederler.

    Kullanım Dozları

    İNCE ÖRTÜ KAPLAMA TEKNOLOJİSİ

    Bitkilerin güneş yanıklığı hasarları, sıcaklık stresi bozuklukları ve zararlı haşere saldırılarından korunmasını sağlayan gözenekli, beyaz, ince koruyucu bir tabaka ile yekpare bitki yüzeyinin kaplanması işlemidir.

    Uygulamanın mantığı, sıcak yaz mevsimi boyunca güneşin yakıcı ve kavurucu sıcaklarında etkili ışınlarını yansıtarak koruma sağlayan ve bitkiyi serin tutan hafif, havadar, beyaz bir elbise giydirilmesidir.

    İnce örtü kaplama teknolojisinde, kaplama materyali olarak hazırlanan süspansiyon normal bir sprey aletiyle (çeşitli büyüklüklerde atomizer ve pülverizatör ilaçlama aletleri) bitki üzerini kaplayacak şekilde püskürtülür. Uygulamanın tam ve etkili fayda sağlayabilmesi için bitki üzerinde esaslı bir koruyucu örtü tabakası oluşmalıdır. Örtü kaplama işlemi, haşere saldırıları ve aşırı sıcaklar başlamadan önce yapılmalıdır.

    UYGULAMA ZAMANI, DOZLAR VE METOD :

    Yumuşak çekirdekli meyveler, nar, üzüm, muz, zeytin ve sert kabuklu meyvelerde ilk uygulama; Haziran ayının ilk veya ikinci haftasında tam doz   ( % 5’lik süspansiyon: 100 lt suya 5 Kg Sunguard-WP ) diğer uygulamalar ise 2 veya 3 hafta aralıklarla yarım doz ( % 2,5’luk süspansiyon: 100 lt suya 2,5 Kg Sunguard-WP) şeklindedir. Her türlü spreyleme aleti kullanılarak bitkinin dallar, yapraklar ve meyveleri yekpare beyaz örtüyle kaplanır. Uygulamalar hasat dönemine 2 hafta kala kadar yapılabilir.

    Sert çekirdekli meyvelerde ise meyve çapı 0,5-1 cm olunca tek tam doz uygulanır. Hasattan 2 hafta sonra yapılacak yaz budamasını takiben hemen yarım doz uygulanır. 2 veya 3 hafta sonra bir yarım doz daha uygulanır.

    Hasat sonrası yapılan uygulamalar, gelecek yılda ağaçların daha verimli ve kaliteli ürün vermesinde belirgin etki gösterecektir. Özellikle sıcaklık stresi bozuklukları minimum düzeye düşecektir. Kiraz ve erik de ikizlenme, mahmuz ve derin sutre bozuklukları önlenebilecektir.

    Sebzelerde; Baklagiller, domates, salatalık, biber, kavun, karpuz, balkabağı vd. bitkilerde ilk uygulama çiçeklenmeyi takiben yarım doz ( % 2,5’luk süspansiyon) olarak yapılır. Hava sıcaklıklarına göre ikinci bir uygulama yapılabilir.

    Havaların serin ve yağışlı olması durumunda uygulama aralıkları uzatılabilir.

    SUNGUARD – WP  uygulamasıyla;

    • Güneş yanıklığı hasarına karşı koruma sağlar,
    • Bitkiyi serin tutarak sıcaklık stresi bozukluklarını önler,
    • Fotosentezi % 30 oranında artırarak bitkilerin daha iyi beslenmesini sağlar,
    • Yaprakların daha canlı, güçlü ve  düzgün olmasını sağlar,
    • Meyve ve sebzelerde daha iyi renklenme, daha iri ve düzgün şekil oluşturur,
    • Zararlı haşereleri kovucu etkisi sayesinde haşere saldırı ve hasarlarına karşı koruma sağlar,
    • Hidrofobik özelliği sayesinde erken sonbahar donlarına karşı koruma sağlar,

    .

    SUNGUARD – WP uygulaması ;

    • Yüksek hava sıcaklıkları altında bitkinin kanopi sıcaklığını düşürür.
    • Meyve yüzeyi üzerinde yüksek ısı oluşumunu önler. Dolayısıyla kabuk yüzeyinde renk değşimi, kabul altında ise kızışma meydana gelmez.
    • Bitkinin yaprak ve meyvelerini serin tutarak sıcaklık ve su stresi oluşmasını önler.
    • Fotosentezi artırarak bitkinin besin alımını düzenler. Fotosentezin %30 oranında arttığı yapılan ölçümlerde belirlenmiştir.
    • Bitkinin bağışıklık sisteminin güçlendirilmesini sağlar ve metabolizma aktivitesini
    • düzenler. Dış etkilere karşı direnci artırır. Dallarda kırılma ve meyve dökülmesini önler.
    • Zararlı haşereleri kovucu ve uzaklaştırıcı özelliği nedeniyle Meyve sineği, trips, psilla, bit, güve ve afid gibi böcek hasarlarına karşı koruma sağlar.

    Meyvelerin renkleri canlı, Brix değeri yüksek, düzgün şekilli, standart irilik ve peklikte yarasız, passız, lekesiz, çatlaksız ve güneş yanıksız olmasını sağlar.

     

    KULLANIM ÖNCESİ UYARILAR

    • Gözü tahriş eder, göz ile temasından sakının. Nefes yollarını tahriş eder, toz halinde nefes alırken dikkat edin.
    • Hasat zamanı meyve ve sebzeler toplanırken toz maskesi ve gözlük kullanılması önerilir.
    • Göz ile temasında bol su ile yıkayınız, Daha fazla bilgi için malzeme güvenlik formuna bakınız.

    KULLANMA TALİMATI

    Bu ürünü kullanmadan önce kullanım talimatını dikkatle okuyunuz.

    I.   GENEL BİLGİ

    Sunguard-WP, fidanlık, sera ve bahçelerde bitkileri güneş yanıklığından ve sıcaklık stresinden korumada etkili ince örtü tabakası yapıcı mineral bazlı bir koruyucu maddedir. Sunguard-WP ağaçlara uygulandığında yüzeyinde beyaz- kuru bir tabaka oluşur. Güneş ışınlarının bitkiler üzerinde etkili  ve sıcaklık streslerinin oluştuğu dönemlerde ağaç üzerini kaplayan yekpare ve düzgün tabaka bir olmalıdır. Sunguard-WP hasat gününe kadar uygulanabilir.  Sunguard-WP bitkiyi serin tuttuğu için hasatın olgunlaşma süresi 3 ile 7 gün arası uzayabilir.

    a) Karıştırma talimatı;

     Karıştırıcılı püskürtme tankları için;

    1. Sunguard WP’yi karıştırma tankındaki suya yavaşça ekleyin ve karıştırmanın aktif olduğuna emin olun. Püskürtme tankının hızlı karıştırıcılı olanı tercih edilmelidir. Eğer püskürtme tankında karıştırıcı yoksa , ön karıştırma tankı kullanılması gereklidir . Eğer karıştırma sepeti varsa sirkülasyon pompası ile Sunguard WP yi karıştırın , yoksa çok yavaş Sunguard-WP ekleyerek sirkülasyon pompasını çalıştırın. Yoksa iyi çözülmeyen Sunguard WP pompanın filtrelerinde tıkanmalara sebep olabilir.

    2. Böcek ilaçlarını ve diğer katkıları karıştırma tankına Sunguard WP süspansüyonu hazırladıktan sonra ekleyiniz.

    3. Tanktaki sıvı bitene kadar karıştırmaya devam ediniz.

    4. Uygulamanın sonunda nozulların fışkırtma uçlarını suyla yıkayınız. Süzgeçleri belirli aralıklarla temizleyiniz.

     Karıştırması olmayan püskürtme tankları için, elde veya sırta taşınabilen tanklarda;

    1. Her 1 lt su içine 25-50 gr Sunguard WP yi karıştırma için kullan. Püskürtme tankında karıştırmak zor gelirse , aşağıdaki şekilde önceden karıştırın.

    2.  Karıştırma yapabileceğiniz su dolu kovada istenilen doz için gerekli Sunguard WP yi azar azar ekleyerek karıştırın ve süspansüyonu kazırlayın.

    3.  Su dolu kapalı kapta Sunguard WP li karışımı 30 saniye kadar çalkalayınız.

    4. Tanktaki sıvı bitene kadar karıştırmaya devam ediniz.

    b. Uyuşabilirlik;

    Birçok böcek ilaçları, yayıcılar ve diğer katkılar Sunguard WP ile kolaylıkla uyuşabilir. Ancak emin olmak için karıştırma yapmadan önce küçük bir kapta fiziksel ve biyolojik uyumluluğunu test edebilirsiniz. Test karışımında çökme var mı ? film oluşumunu etkiliyor mu ? veya viskositesini artırıyor mu ? Bu gibi uyumsuzlukları önceden tespit edebilirsiniz.

    Oluşacak film tabakasının beyaz olması gereklidir. Karıştırma tankında daha önce yağ ve benzeri maddelerin kullanılmış olması film tabakasının rengini değiştirebilir. Sunguard WP ile birlikte kükürt kullanmanız gerekirse, suda çözünebilir kükürt kullanınız. Element kükürtün Sunguard WP ile kullanılması önerilmez.

    c. Genel uygulama rehberi;

    Oranlar : Eğer aksi belirtilmişse 100 lt su içinde 2.5 ile 5  kg Sunguard WP kullanılmalıdır. Yeterli miktarda kaplama yapabilecek süspansüyon hazırlanmalı ve bitkilerin yüzeyi kuruyken uygulama yapılmalıdır.

    Yoğun yağışlardan veya sert rüzgarlardan etkilenen koruyucu örtü tabakaları en kısa zamanda yeniden uygulama yapılarak yeterli örtü tabakası olması sağlanmalıdır.

    Ağaç yapraklarının kuruluğu: Yapraklarda damlacık halindeki ıslaklık örtü tabakasının yetersiz olmasına sebep olur.

    Çok sıcak ve kuru şartlarda: Bu şartlarda karışımdaki su miktarını artırınız.

    Püskürtme metodu: Hava basınçlı , yüksek basınçlı el tabancası vb. gibi püskürtme metodu en uygun olanıdır. Verilen oranlardaki Sunguard WP karışımının akış hızı suya yakındır.

    Örtü tabakasının gözle muayenesi iyi bir kaplama yapıldığını en iyi gözlem şeklidir.

    Çok fazla sulama veya çok serin hava koşullarında Sunguard WP uygulaması yapmayınız.

    Bitkilerin gövdelerindeki temizlenmesi zor gözenekli yüzeylerine ve diğer kıymetli yüzeylere uygulama yapılması önerilmez.

    Ağaç bitkileri için uygulama rehberi: Ağacın yüzeyini kaplayacak kadar hesaplanan hacimdeki Sunguard WP hava basınçlı tabanca ile uygulaması yapılmalıdır. 

     10 x Ağaç yüksekliği (m) x Ağaç genişliği (m)

    Ağaç sırası hacmi Hesaplaması = ------------------------------------------------------------

     Ağaçlar arasındaki boşluk (m)

    Sulu püskürtme:

    • İyi bir kaplamanın olması için fazla miktarda su ile püskürtme yapılmalıdır.
    • Ağaç üzeri bir tente ile kaplanarak püskürtülmesi daha etkili örtü tabakası olmasını sağlar
    • Kullanılacak su miktarı tecrübeye göre veya hesaplama ile tespit edilmelidir.
    • Suya eklenecek Sunguard WP tablodan kontrol edilmelidir.

    Sulu püskürtme hacmi: Bir hektar için sulu püskürtme hacmi aşağıdaki şekilde hesaplanır;

    Sulu püskürtme hacmi = (Ağacın gövde hacmi ) x (Püskürtme hacim faktörü)

    (not: Püskürtme hacim faktörü 125 )

    Konsantre püskürtme ;

    Konsantre püskürtme yapabilecek püskürtme aleti kullanınız.

    Tespit ettiğiniz su hacmine göre püskürtme aletini ayarlayın.

    Aşağıdaki hacim hesabına göre karıştırma oranını belirleyin.

    Konsantre püskürtme hacmi hesaplama örneği;

    i) Yukarıdaki hesaplama ile “sulu püskürtme hacmi” tespit edilir. Örnek:1500 L/ha

    ii) Konsantre püskürtme hacmini seçiniz. (örnek : 750 L/ha)

    iii) Konsantrasyon faktörü : 2X dir. ( 1500 /750 =2)

    iv) Eğer sulandırma oranı 5kg/100 lt ise, konsantre sulu hacim 2 x 5 , yani 10 kg /100 lt olarak hesaplayınız.

    d) Mahsul sonu yıkama ve paketleme

    Mahsulün direk yıkanması önerilmez çünkü ürün üzerinde ince tabaka halinde kalan Sunguard WP ürünün olgunlaşmasına engel olmaz. Ürün üzerinde kabuk olduğu için kolaylıkla temizlenebilir.

    Erken sezon için mahsulün markete sunulması için yıkanması önerilir. Birçok kalıntı paketleme hattında fırça veya basınçlı su ile temizlenir.

    İlk defa kullananlar küçük bir uygulama ile ürünlerin üzerinde kalıntı yeterli miktarda gideriliyor mu diye kontrol etmelidir.

    Bazı ürünlerde, Sunguard WP ın beyaz tabakası yıkama veya fırçalamadan sonra da görünebilir. Bu durumda paketleme hattındaki temizleme iyileştirilmelidir. Yüksek basınçlı nozul , nozul tipi, uzun saçaklı fırçalar, sıcak su, daldırma tanklarında daha uzun süre bekletme, farklı fırçalama tiplerini kullanma, Fırça dönme sisteminde yeni ayarlama vs. gibi uygulamalar ile iyileştirme yapılabilir.

    Potansiyel alıcılar veya yetkili otoritelerce kabul edilen deterjan katkılı taze ürün yıkama hatlarında örtü tabakası çok daha kolay uzaklaştırılır.

    Özel ihraç veya organik tarım ürünlerinde waks (mum) kullanılması kesinlikle önerilmez. 

    II. GÜNEŞ YANIĞINI ÖNLEME VE SICAKLIK STRESİNİ AZALTMA İÇİN KULLANIM

    • Sunguard WP bitkinin gücünü ve verimliliğini artırır.
    • Sunguard WP bitkinin gövde sıcaklığını düşürerek serin tutar. Sıcaklık ve susuzluk stresini azaltır.
    • Sunguard WP meyvenin rengini iyileştirir, Brix değerini artırır, yüzeyinin düzgün ve şekilli olmasını sağlar.

    Güneş yanıklığını önleme uygulaması ; Güneşin yakıcı zararı oluşmadan önce, 10 -30 Haziran döneminde (havaların yağışlı ve serin gitmesi durumunda 15-30 Temmuz’a kadar ) ağacın meyvesine, yaprağına, dallarına ve gövdesine uygulanmalıdır. Önce tam doz, daha sonra 10 -15 gün içinde yarım doz  uygulanır. Sıcakların şiddetine göre 2-3 hafta ara ile daha sonra diğer uygulamalar yarım doz kullanılır. İyi ve etkili bir örtü tabakasının oluşması için 10 gün ara ile iki tam doz, 15-20 gün aralar ile 3 veya 4 yarım doz uygulama yapılması önerilir.

    Kullanıldığı Bitkiler, Kullanım Dozu, Kullanım zamanı ve şekli :

    Bitkiler

    Oran

    Öneriler

    Bodur elma, bodur armut, ayva, nar, muz, kivi, incir narenciye, zeytin, Trabzon hurması

    Tam doz: %5 lik süspansüyon
    (5 Kg/100 Lt)

    İlk uygulama
    50kg/ha

    ½ doz:% 2,5 luk süspansüyon
    (2,5 Kg/100 Lt)

    daha sonraki uygulamalar
    25 kg/ha

    Hazırlanan süspansüyon ağaçlar üzerine yekpare püskürtülür. Püskürtme işlemi sonucu beyaz ince bir örtü tabakası oluşumu sağlanır.

    İlk uygulama güneş ışınlarının hasar yapıcı etkilerinin başladığı 10-30 Haziran döneminde,

    ( Havaların serin ve yağışlı olması durumunda 15-30 Temmuz’a kadar) tam doz yapılır. Etkili bir örtü tabakası oluşumu için 10 gün ara ile bir tam doz daha önerilir. Diğer uygulamalar 2-3 hafta ara ile yarım (½) doz olarak uygulanır.

    Sert çekirdekli meyvelerde hasat sonrası bitkileri serin tutmak ve dinlenme dönemini stressiz geçirmesi için 2-3 defa yarım doz olarak uygulanır.

    Ceviz, badem, fındık, kestane, Antep fıstığı,

    Kayısı, kiraz, erik, şeftali, nektarin

    Domates, salatalık, biber, balkabağı , kavun, karpuz, enginar

    İlk uygulama sebzelerin  3-4 cm büyüklüğe erişmesiyle yapılır. Mevsim sıcaklığına ve bitkinin hacmine göre su miktarını artırınız. Bitki yüzeyindeki koruyucu örtü tabakasının kaplamasına göre 10-15 gün aralıkla uygulamayı tekrarlayınız. Hasat gününe 7 gün kalıncaya kadar uygulama tekrar edilebilir.

    III. ÜRÜN DEPOLAMA VE ATIKLAR :

    Kuru ve nemsiz yerde depolanmalıdır. Atık ürün ve paketler çevre kurallarına uygun olarak atılır. Su kaynaklarını ve çevreyi kirletmez.

    .

     
     
       
    Türkiyedeki Uygulamalar

    SUNGUARD UYGULAMALARI

    SUNGUARD uygulamalarıyla aşırı yaz sıcaklarında taç (kanopi) sıcaklığı düşürülerek serin tutulmakta, sıcaklıktan dolayı bitkide fotosentez faaliyetinin yavaşlaması hatta durması önlenmekte ve gün boyu sürmesi sağlanmaktadır. Bitkilerde güneş yanıklığı hasarlarını ve sıcaklık stresi bozukluklarını önlemeye yönelik olarak değişik bölgelerde farklı bitkilerde 2006 yılında yapılan uygulamalarla bir faciaya dönüşen–özellikle Granny Smith elma ve nar- güneş yanıklığı hasarları ve sıcaklık stresi bozuklukları önemli oranda azaltılmıştır. Başta Granny Smith, bodur elma ve nar üreticileri olmak üzere mandalina, ceviz, ayva, armut, zeytin ve şaraplık üzümdeki uygulamalardan memnun edici sonuçlar alınmıştır.

    Bodur Elma/Örnek Tarım
    KARAMAN
    Bodur Elma/Bayındırlar
    ISPARTA

    Ülkemizde Sunguard uygulaması üzerine tarım bakanlığımıza bağlı araştırma enstitüleri elemanlarından Dr. Erol YALÇINKAYA (Yalova Atatürk Bahçe Kültürleri A.E. ), Dr. Kezban YAZICI (Antalya Batı Akdeniz Tarımsal A.E. ) ve Fatma ÖZSEMERCİ (Bornova Zirai Mücadele A.E. ) 2003 yılında ABD’ de  West Virginia / Kearneysville Meyvecilik Merkezi’nde 1 hafta süreli kursa katılmışlardır.

    Mandalin/Çayan Tarım
    TARSUS

    Nar/Halit Yarman Çiftliği
    TARSUS

     

    Dr. Kezban YAZICI , bu alandaki çalışmalarını Antalya’daki nar bahçelerinde yürütmüş, 16 Ekim 2006 tarihinde Adana’da yapılan 1. Uluslararası Nar Sempozyumu’nda “Narda Güneş Yanıklığı Hasarının Önlenmesinde Sunguard Uygulaması” adlı bildirisini de sunmuştur.2007 yılında ise avokado bitkisinde dona karşı dayanıklığı arttırma etkisi üzerine Sunguard uygulaması çalışmasını yürütmektedir.

    Ceviz/Ataman Çiftliği
    İ ZMİT

    Şaraplık Üzüm/SİNET A.Ş.
    ANKARA

     

    Sunguard uygulaması üzerine çalışma yapan diğer araştırmacılar ve bağlı olduğu araştırma enstitüleri ve üniversitelerimiz ;

    • Ali ÖZTOP, Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü/ ANTALYA (nar)
    • Abdülselam DAĞAL, Boztepe TİGEM İşletme Müdürlüğü/ ANTALYA (nar)
    • Hüseyin AYTEKİN, Kumluca İlçe Tarım Müdürlüğü ( Nar)
    • Gökhan ÖZTÜRK, Eğridir Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü ( Granny Smith elma)
    • Cenap YILMAZ, Erdemli-Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü ( nar)
    • Bünyamin KOZAK, Anamur İlçe Tarım Müdürlüğü ( Muz ve nektarin)
    • Prof. Gökhan SÖYLEMEZOĞLU, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi (Şaraplık üzüm)
    • Prof. Enver DURMUŞOĞLU, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi (zeytin)
    • Prof. Yaşar AKÇA, Gazi Osman Paşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi/TOKAT  (ceviz)
    • Prof. Ahsen IŞIK ÖZÜVEN, Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi/ADANA  (nar)
    • Prof. Nurgül TÜREMİŞ, Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi/ADANA  (ceviz)
    • Prof. Mücahit Taha ÖZKAYA, Ankara Üniversitesi ZF ( zeytin )
    • Birgül ERTAN, İncirliova Erbeyli İncir Araştırma Enstitüsü/AYDIN (incir)
    • Prof. Sadettin Baloğlu, ÇÜ-ZF/ADANA ( narenciye)
    • Prof. Semih Çağlar, KSÜ-ZF/K.MARAŞ (bodur elma, kiraz)
    • Doç. Mehmet Sütyemez, KSÜ-ZF/K.MARAŞ (ceviz)
    • Doç. Nurdan Tuna Güneş, AÜ-ZF/ANKARA (bodur elma)
    • Dr. Halil Topuz, Bornova Zeytincilik A.E/İZMİR (zeytin)
    • Dr. Handan Ölmez, Bornova Zeytincilik A.E/İZMİR (zeytin)
    • Dr. Hasan Balcı, Ege Ü-ZF/İZMİR (kiraz)
    • Mehmet DİLER, Alara Tarım/CEYHAN (kiraz)
    • Belgin Çolak, Meyvecilik A.E / MALATYA (kayısı)

     

       

    Baler Tarım
    NİĞDE

    Gülbudaklar
    ISPARTA
    Bayındırlar
    ISPARTA
       
    Yıldızbaşlar
    KARAMAN
     
    ANKARA
     
    ANKARA
       
    MUT
    MERSİN
     
    Ataman Çiftliği
    İZMİT
     
    Tavas Çiftliği
    SALİHLİ
       
    BATEM
    ANTALYA
     
    Bahri Baş Çiftliği
    KOZAN/ADANA
     
    Örnek Tarım
    KARAMAN
       

    Çayan Tarım
    TARSUS

    Ataman Çiftliği
    İZMİT
    Kalecik
    ANKARA
       
    Tavas Çiftliği
    SALİHLİ
     
    Bağ Tarım
    TARSUS
     
    Bağ Tarım
    TARSUS

    GÜNEŞ YANIKLIĞINI ÖNLEMEYE YÖNELİK 2006 YILINDA YAPILAN UYGULAMALAR

    Ayrıca; domates, kavun, biber, pamuk, ceviz, armut ve ayvadaki uygulamalar da iyi sonuçlar vermiştir.

    NAR 
    GÖK TARIM Saklıkent-ANTALYA
    ATİLLA KONUK ÇİFTLİĞİ Serik-ANTALYA
    BOZTEPE TİGEM Aksu-ANTALYA
    ALİ ÖZTOP BATEM-ANTALYA
    TURGUT KÜSTÜR Kumluca-ANTALYA
    HÜSEYİN AYTEKİN Kumluca-ANTALYA
    HALİL ÇOLAK Mut-MERSİN
    HALİT YARMAN Tarsus-MERSİN
    CEM ÖZARSLAN Fethiye-MUĞLA
    OSMAN KÜP Ortaca-MUĞLA
    BAHRİ BAŞ ÇİFTLİĞİ Kozan-ADANA
    DEMETER TARIM Kozan ve İmamoğlu-ADANA
    SERRA TARIM Nazilli-AYDIN
    LİZBEN TARIM Kahta-ADIYAMAN
    GRANNY SMITH BODUR ELMA 
    SELİM ŞENSES Sultandağı-AFYON
    BALER TARIM Ulukışla-NİĞDE
    SAS TARIM Altunhisar-NİĞDE
    KUZ-AY TARIM Ereğli-KONYA
    AKA TARIM Akşehir-KONYA
    ÖRNEK TARIM KARAMAN
    YILDIZBAŞLAR SOĞUK HAVA KARAMAN
    GÜLBUDAK TARIM Yalvaç-ISPARTA
    BAYINDIRLAR MEYVE ISPARTA
    SADETTİN AYTEKİN Senirkent-ISPARTA
    ALİ KALAY Senirkent-ISPARTA
    NARENCİYE (MANDALİNA/GREYFURT)
    MEHMET ALİ ÇAY ADANA
    İHSAN ORAL ADANA
    ADİL İNCESULU ADANA
    SELÇUK GÜCÜM ADANA
    KADRİ UYGUR TARSUS-MERSİN
    HALİL ŞAHLI MERSİN
    ŞARAPLIK ÜZÜM
    Şİ-NET A.Ş. Kalecik-ANKARA
    ETİ SODA A.Ş. Beypazarı-ANKARA
    ZEYTİN
    AHMET AYDENİZ A.Ş. Harran-URFA
    MUTLU FİDANCILIK Mut-MERSİN
    ZEYTİNCİLİK ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ Bornova-İZMİR